Ce Putem Face ca sa Avem Medici mai Buni

doctor-bun-cu-un-batranCred ca din pacate eroarea/nestiinta medicala nu este exceptie in tara noastra ci tinde sa devina regula. De aceea a arata cu degetul pe un medic sau altul (fereste-te de el!) nu prea are o eficienta adevarata. Am fost de nenumarate ori victima lipsei de profesionalism a doctorilor si eu si rudele mele si prietenii, aproape nu cunosc pe nimeni care sa nu fi avut de-a face cu aceasta problema. O statistica infioratoare se poate face pe forumuri, de oameni care nu au un diagnostic dupa ani de zile de suferinta cronica.

Sigur, ne mandrim ca avem varfuri recunoscute international, dar impresia mea este ca aceia sunt in domeniul medicinei “tehnice”: chirurgie, medicina de urgenta (bazata foarte mult pe proceduri), imagistica. Nu in domeniul medicinei “logice”, a medicinei de diagnosticare unde practicianul trebuie mai intai sa vada cu ochii mintii ceea ce imagistul va confirma pe aparat si chirurgul va opera folosind tehnologia.

Foarte putini medici pun intrebari oportune pentru a diferentia diagnosticul. Foarte multi recurg la impostura – ti se umfla picioarele pentru ca esti batran. Ai raceli recurente pentru ca te infofolesti. Desi nu ai nimic la inima, ai palpitatii pentru ca ai probleme phisice (de ce nu pentru ca ai feocromocitom de exemplu?). Se trage tare pe psihic, se da vina pe stres, se pun diagnostice pe considerente culturale (cum te imbraci) si nu pe rigoare stiintifica si logica medicala.

Aici este domeniul in care cred ca putem actiona eficient si direct la sursa de producere – invatamantul medical. Pentru ca noi, societatea civila, suntem ca un fel de actionariat – subventionam din bani publici vreo 7 facultati de medicina de stat (dupa stiinta mea) si iata ce cred eu ca putem face:
A. In senatul tuturor facultatilor de medicina sa fie un reprezentant al societatii civile/asociatiei pacientilor pentru a ne promova exigentele la nivelul:

1. Dificultatii si continutului examenului de admitere:

– este oare relevant pentru viitoarea profesie?

– la anatomie: se testeaza cumva doar capacitatea de a memora ca papagalul sau capacitatea de a face conexiuni? Medicina nu este actorie!

– fizica & chimie: sunt oare relevante? din propria experienta de “invatacel” va spun de exemplu ca pentru politehnica (pt profesia de inginer) testarea cunostintelor la stiintele exacte este total irelevanta! In ciuda preconceptiilor, stiintele exacte nu dezvolta gandirea! Bunaoara, un avocat “bate la fund” oricand un inginer pe taramul rationamentului.

– oare ar trebui introdusa o proba de logica?

– nu in ultimul rand, poate un test de etica medicala?

2. Materiei predate

– oare ce si cum se preda in universitati de renume (ex. Oxford)?

– ca beneficiar (la maturitate) al sistemului de invatamant din occident, trebuie sa va spun ca primul lucru care ti se cere acolo este sa te indoiesti de cele predate. Se incurajeaza in medicina noastra gandirea critica? Se indoieste vreun student ca boala cutare despre care a invata ca e caracterizata de nu stiu ce simptom la nustiu-cat-la-suta din pacienti ar putea sa fie totusi caracterizata si de un alt simptom? Cat de mult li se atrage atentia acestor copiii (pana la urma studentul este un “copil”) ca statisticile sunt relative? ca evidenta/realitate primeaza in fata schemei/sablonului de gandire? ca medicul stie boala din carti iar pacientul o stie din viata, deci o cunoaste mult mai bine? (fara sa mai spunem ca in ziua de astazi, datorita accesibilitatii informatiei, de multe ori pacientul poate fi, punctual, mai informat decat medicul asupra afectiunii de care sufera, iar medicul trebuie sa inteleaga sa colaboreze, sa-si motiveze deciziile, nu sa se enerveze!)

– exista aplicatii informatice pentru exersarea abilitatilor de diagnosticare? Cu ramificatii multi-media, cu o baza de date in spate construita pe cazuri reale?

– cat de mult este valorificata uriasa posibilitate de comunicare cu pacientii din lumea intreaga, pentru re-asezarea mult mai precisa a caracteristicilor reale ale unei boli?

– cat de devreme sunt familiarizati studentii cu cazurile reale?

3. Exigentei examinarii

– cum stam cu fraudarea examenelor? Se folosesc copiuta si mai nou – casca?

– idem ca la examenul de admitere, cat de relevant pentru testarea gandirii e un examen la care se poate copia?

– cat de mult se straduieste profesorul care corecteaza sa dea un feed-back amanuntit studentului? In strainatate examinatorul elaboreaza un raport de corectare amanuntit – de multe ori mai voluminos decat insasi lucrarea corectata!

B. In spitalele de stat (de asemnea subventionate public) sa fie criterii de angajare clare, eficiente si transparente. Nu pe pile, nu pe CV-uri ci prin examene care sa contina “spetze” medicale de solutionat, exact ca la examenul pentru judecatori. Numai asa vom avea medici buni!

(post si idei de Mihaela Dragomir) – multumiri din partea echipei EroriMedicale.ro

5 Responses to Ce Putem Face ca sa Avem Medici mai Buni

 1. Sanda Maria says:

  Vad ca aveti idei extraordinar de bune, ca de minsitru al sanatatii din RO dar hai a le si judecam putin

  !. Referitor la probleme la examenul de admitere, materii predate, copiute, etc, etc,faptul ca NICI UNUL dintre zecile de mii de medici care au plecat in afara NU s-a intors cu coada intre picioare, si nici nu auziti de erori ale lor, arata ca selectia la admigere este corespunzatoare.
  2.Vreti diagnostic informatizat, adica virtual, la o persoana . .reala? Citit mai jos ce se intampla in sistemul medical din Anglia, unde exista OXFORD, cu admitere excelenta, si sistem informatic de diagnostic si protocoale de tratament
  3 Probleme adminterii in sistemul de sanatate pe pile exista, si nu ar tebui sa fie, acveti dreptate
  IATA NISTE ASPECTE ALE INGRIJIRII MEDICALE IN ANGLIA

  Studiile di nAnglia arată că părinţii din Estul Europei au mai mare încredere în medicii din ţările de unde provin, dar încrederea nu este justificată, deoarece rezultatele sunt aproximativ aceleaşi, indiferent de ţara din UE în care se face tratamentul. Vorbim, fireşte, de afecţiuni minore.

  Părinţii de naţionalitate română, poloneză sau bulgară preferă să-şi ducă copiii la doctor sau la dentist în ţările de origine şi consideră că sistemul educaţional britanic nu e eficient, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Strathclyde University referitor la migraţia copiilor citat de publicaţia The Telegraph.

  O cititoare a site-ului ziarulromanesc.net, Andreea S., confirmă: “Sistemul medical în UK este greşit. Experienţele personale, dar şi cele ale cunoştinţelor nu mi-au dat altă alternativă decât să spun NU acestui sistem. Medicii de familie (GP’s) sunt instrutiţi să nu acorde atenţie decât conform unu barem întocmit de cine ştie cine. Personal, m-am dus cu RMN (MRI), cu diagnostic pus în România, o hernie de disc urâtă, cu o pareză picior stâng… medicul englez (de origine pakistaneză) mi-a spus: cât timp încă mai poţi merge, nu ai nimic. Am contactat direct un spinal surgeon care a considerat cazul meu unul de maximă urgenţă şi m-a operat pe loc.

  Altă experienţă personală a fost refuzul unui medic de a aplica un tratament unor dereglări hormonale. Am făcut testele şi investigaţiile în România, iar când m-am reîntors şi i-am arătat că boala trebuie tratată, nu a spus decât “I am sorry, I didn’t know”. Aşa că ce sistem de calitate este acest NHS? Mie nu mi se pare decât incompetenţă maximă. Medicii români încă mai au responsabilitate şi da, sunt de acord, mai bine să am cui da şpaga şi să se ocupe de mine din cap până în picioare, decât să stau şi să mă apuc eu de învăţat medicină ca să am cu ce argumente să mă lupt cu medicii de aici…

  Paracetamol universal

  Românii ajunşi în Marea Britanie se lovesc de mentalităţi diferite în multe domenii, dar şi de o diferenţă majoră în ce priveşte sistemul medical. Aici, medicii specialişti te văd doar în cazuri de urgenţă, lăsând restul, tratamentele de rutin, pe seama asistentelor medicale.

  Sistemul medical pare a fi cea mai mare problemă pentru mamele romance care au şi copiii în Marea Britanie. Tratamentul pentru orice boală pare a fi banalul Paracetamol. Copiii răcesc des, iar britanicii spun că aşa este normal, pentru că sistemul imunitar trebuie “lucrat”.

  Într-un interviu acordat publicaţiei noastre, doctorul Tudor Toma, angajat la un spital londonez, spunea că medicii britanici nu sunt nici pe departe mai slab pregătiţi ca cei români, dar că educaţia lor diferă, fiind axaţi mai mult pe rezolvarea practică a problemelor decât pe cunoştinţele pur teoretice.

  De ce se plâng românii?

  “Mi se pare că medicilor de aici le e frică să nu facă vreo greşeală. Ca să meargă la sigur, îţi prescriu paracetamol, pentru că ăsta nu prea are cum să-ţi facă rău. Am avut senzaţia că pentru ei este medicamentul minune, care te vindecă de orice boală”, ne spune Magda C., din Brighton. Ne-a mai spus, de altfel, că în cazul său paracetamolul chiar a funcţionat.

  Liliana G. ne spune că i se rupea sufletul când a mers cu copilul sau la urgenţe şi nu a fost băgată în seamă de personalul de acolo ore întregi. “A fost un accident major din punctul meu de vedere, băiatul meu a căzut pe scări, la şcoală. Era plin de sânge dar la medic aveau prioritate beţivii şi drogaţii”

  Există şi români mulţumiţi?

  Laura M. locuieşte în Southampton şi a făcut propriile investigaţii referitoare la medicaţia prescrisă în România, comparativ cu Marea Britanie. “România este cu mulţi ani în urmă. Am înţeles că aceeaşi situaţie era în Vestul Europei acum mulţi ani. Prea multe antibiotice pentru probleme prea mărunte. România poate fi comparată la acest capitol cu ţările din lumea a treia: antibiotice pentru orice. Eu sunt mulţumită de NHS”.

  Cătălin I. locuieşte într-un oraşel din Wales si este de asemenea mulţumit de sistemul medical de aici. “Am doi copii. În primă fază am fost foarte îngrijorat, pentru că răceau o data la trei săptămâni. Norocul meu a fost că i-am ascultat pe medici – nu prea aveam alternative- şi acum am doi copii foarte sănătoşi. De doi ani nu a mai răcit nici unul. Se pare că povestea doctorilor de aici cu sistemul imunitar care trebuie să se formeze chiar funcţionează. Prietenii din România îşi duc copiii la salină să-i călească. Ai mei s-au călit de la natură”.

  • Ionela says:

   Eu zic ca nu aveti cum sa stiti cine se intoarce si cine nu cu coada intre picioare. Eu zic ca toti aceia care vin si spun ca s-au intors in tara din patriotism cam mint. Si s-au intors in tara din cauza incompetentei.

   • Sabda Maria says:

    Pai cautati pe net si puneti niste linkuri cu situatii in care un medic roman din afara a facut erori, sau s-a intors din incompetenta.Toate lumea vede lipsa de medici di ntara si stie ca pleaca in afara, dara c-ar intoarce rapid inapoi, epitalele ar fi pline de medici, ori nu este deloc asa. Sa-ti dai cu parerea este simplu, problema este sa aduci si argumente. Eu am postat articol despre situatia medicala din afara, postati si dvs.
    Apoi, nu cred ca in medicina in Ro este alfel decat in alte domenii, nu cred ca in doemniul dvs, in invatamant, in .. industrie, in servicii, in adminsitratie, in politica, etc, excelam in Romania, situatia este indentica, pentru ca .. asa suntem ni, indolenti. Daca din 19 milioane de oameni, NU ies la vor 12 milioane, ce vrei sa ajunga tara asta? Cine face ceva din .. patriotism, sau din interes obstesc, sau . .de rusine? NImeni!! Si atunci de ce ai pretentii de la o categorie sociala – medici, profesori, politicieni, adminsitrarie (ca ei sunt in lumina presei) sa fie altfel decta noi – corecti, inteligenti, amabili, etc?
    Toti suntem o apa si un pamant – din pacate.

  • Mihaela says:

   Va multumesc pentru comentariile la adresa postarii mele. Chiar daca nu ati fost de acord cu mine, apreciez faptul ca ati dat dovada de moderatie in exprimare (personal ma asteptam la reactii mult mai vehemente) si ca ati citat pareri si pro si contra in problema “care sistem medical este mai adecvat”
   Si acum, voi raspunde punct cu punct la obiectiile ridicate de Dvs.
   1. Este sau nu absenta neperformantilor “expulzati” de sisteme medicale straine o dovada in sine asupra calitatii medicilor romani (cel putin in problema ridicata de mine, a diagnosticarii)? Dupa parerea mea nu.
   Mai intai nu toate greselile medicale ajung in justitie, presa, sau macar la urechea angajatorului, pentru a-l concedia pe medicul faptas, ca eventual acesta sa se intoarca spasit acasa.
   Sa ne gandim cati medici sunt dati afara aici, in Romania pentru malpraxis. Foarte putini. Pentru ca malpraxisul e greu de probat. Probabil cel mai “faimos” caz este al medicului Ciomu. Si acela a fost un caz “fericit” in sensul admiterii si solutionarii in justitie. Asta pentru ca au concurat mai multe aspecte: efectul asupra victimei era indubitabil si permanent si putea fi constatat printr-un simplu examen vizual (absenta penisului) in orice moment; legatura cauza-efect indubitabila (nu putea fi alta cauza decat operatia, pacientul fiind reinternat imediat); autorul de asemenea indubitabil (martori, documente) ca si responsabilitatea lui integrala asupra faptului. Consecintele asupra sanatatii pacientului iarasi fara dubiu – infirmitatea pe viata.
   Alt gen de erori sunt mult mai greu de dovedit/pedepsit in orice sistem judiciar, oricat de performant, tocmai din cauza ca toate aspectele enumerate mai sus nu se pot dovedi dupa rigorile justitiei. Cu siguranta erorile de genul “am venit bolnav, am plecat la fel de bolnav” sunt mult mai greu de abordat la modul cerut de justitie. Mai ales daca pacientul nu a fost internat ci a luat tratamentul acasa (oare chiar l-a luat sau nu l-a luat? se va intreba judecatorul). Mai ales daca a trecut ceva timp pana i s-a stabilit alt diagnostic (oare n-a contractat intre timp boala certificata de diagnosticul corect?).
   In al doilea rand, daca vorbim despre concedierile nu pe caz de malpraxis ci de incompetenta am motive sa cred urmatoarele:
   – angajatorul fie el si strain urmareste, ca orice afacerist, un raport optim satisfactie client/costuri si nu o satisfactie absoluta a clientului. De aceea va angaja si va mentine angajati si medici mediocri, eventual intr-o situatie vulnerabila, cum sunt strainii, care nu pretind un salariu prea mare. Cel mult ii va integra acolo unde le e locul, eventual in posturi cu o mai mica responsabilitate, administrative etc.
   – prea putini pacienti se mai deranjeaza sa reclame o prestatie necorespunzatoare atata timp cat nu li s-a produs un prejudiciu iremediabil/remediabil cu multi bani. In aceste cazuri pacientul va merge pur si simplu la alta clinica/alt medic. Eu cel putin asa fac.
   In al treilea rand este destul de putin probabil ca un medic dat afara sa se intoarca dupa ce si-a facut un rost intr-o alta tara si a prins drag de civilizatia acesteia. E mult mai probabil ca isi va cauta de lucru tot acolo, eventual intr-un alt domeniu. Dar, asa cum a spus si d-na Ioana, nu prea avem marturii in acest sens pentru ca oamenii nu sunt sinceri cand exista riscul sa se autodenigreze.
   In rest, daca e sa apreciem performanta unei comunitati de medici dupa parerile pacientilor de pe forumuri sau social media, cred ca englezii vor putea cataloga performanta medicilor romani tot la fel de usor pe cat putem aprecia noi ca romani, sa zicem, performanta medicilor din Bahrein care profeseaza in Romania (tara aleasa e un exemplu aleatoriu; il dau pt ca avem si noi o comunitate importanta de medici straini, cu precadere arabi). Un pacient care vine la un medic strain habar n-are din ce tara este. Desigur, sesiseaza ca e strain dupa modul in care vorbeste si arata, isi da poate seama de grupul etnic din care face parte, dar nu cred ca il intreaba punctual de unde vine si nu cred ca retine cu usurinta un nume strain incat sa vorbeasca despre el pe forumuri, cu atat mai putin despre nationalitatea lui.

   2. Tratamentul medicamentos
   Inteleg si accept argumentul Dvs ca excelenta invatamantului medical poate fi zadarnicita de o politica prea rigida a aplicarii medicatiei sau prea reglementata prin proceduri. La noi din fericire nu se pune problema “timiditatii” in a prescrie medicamente ci (din nefericire) as zice ca dimpotriva, cadem in extrema cealalta. Se prescriu cate 10, doar-doar s-o potrivi vreunul. E adevarat ca diagnosticarea este doar prima veriga a drumului spre vindecare. Nu am spus ca sistemul britanic este perfect si ca trebuie copiat integral, ci doar ca trebuie sa ne inspiram din veriga de invatamant.

   3. Diagnosticarea virtuala a unei persoane reale
   Nu, nu m-am referit in postarea mea la un sistem de diagnosticare asistat de calculator (o baza de date care sa stabileasca diagnosticul) ci la unul de INVATARE bazat pe o asemenea baza de date. Asta in doua scopuri:
   1. Suplinirea lipsei de experienta clinica/ contact direct cu pacientii a studentilor medicinisti, pentru a putea face o conexiune intre boala si simptomele reale ale unui esantion mare de pacienti (care pot diferi de cele descrise in carti). Un medic trebuie sa cunoasca cazuistica si o poate cunoaste fara o experienta de spital uzand de posibilitatile tehnice de azi. Un program informatic poate sistematiza dupa anumite criterii acest noian de informatie prezent in forma bruta si dezorganizata pe Internet.
   2. Exersarea diagnosticarii, pe niste cazuri care au existat in realitate (cuprinse intr-o baza de date). Ca la orice culegere de probleme, trebuie insa sa existe si rezolvarea, adica studentul sa stie daca a rezolvat corect speta. Daca concluzia pe care o trage studentul coincide cu concluzia care s-a tras pe cazul real si care a dus la vindecarea clinica a pacientului, atunci speta se considera rezolvata corect. In acest sens, am zis ca e bine sa existe o aplicatie informatica care, interactiv si pas cu pas, sa verifice validitatea deciziilor luate de student la pasul n si sa vina cu intrebarea pentru pasul n+1.
   In situatia diagnosticarii reale nu m-am pronuntat asupra necesitatii unui algoritm informatic ba chiar am spus ca nu sunt de acord cu incadrarea mecanica in scheme si sabloane (fie ele intr-un computer sau in mintea doctorului), si as dori o participare rationala a medicului de la caz la caz.
   Desigur, ar fi interesante – cu conditia sa fie sincere si obiective – opiniile studentilor medicinisti si ale profesorilor acestora. Nu tin sa dovedesc cuiva ca am dreptate dar cred ca pe toti ar trebui sa ne intereseze gasirea unei solutii la problema ridicata de mine – prea multele erori de diagnostic.

 2. Mihaela says:

  Si, daca tot am dezbatut problema diagnosticarii virtuale, sa vedem si cum ar arata un instrument informatic de diagnosticare asistata de calculator, iata aici un exemplu:

  http://www.isabelhealthcare.com/

  Se poate instala un free trial de 10 zile

  Povestea din spatele acestui produs aici:

  http://www.isabelhealthcare.com/about-isabel-healthcare/isabel-story

Leave a Reply

Termeni si Conditii

Site-ul www.erorimedicale.ro este un site privat. Acest document stabileste termenii si conditiile in care puteti utiliza site-ul www.erorimedicale.ro, numit in continuare EroriMedicale

Accesul si utilizarea EroriMedicale se face sub autoritatea acestor reguli, in termenii si conditiile stabilite mai jos. Utilizarea site-ului presupune implicit acceptarea acestor termeni si conditii, cu toate consecintele care decurg din acceptarea acestora

1. ACCES

Scopul permis pentru utilizarea EroriMedicale este obtinerea de informatii si oferirea de informatii, ale celor care le detin. Orice utilizare in alte scopuri decat acesta nu este permisa.

Prin termenul “utilizator” al acestui site se intelege orice persoana fizica sau juridica care va accesa acest site.

Prin termenul “EroriMedicale” se intelege administratorul si proprietarul site-ului EroriMedicale.ro

2. DREPTURI DE AUTOR, MARCA SI PROPRIETATE INTELECTUALA

EroriMedicale ofera acces liber la site-ul www.erorimedicale.ro si va autorizeaza sa vizualizati, imprimati si sa transmiteti informatii existente pe site doar in scopuri personale, noncomerciale.

Continutul acestui site, textele, grafica, fotografiile, logo-urile si orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor si sunt proprietatea EroriMedicale sau a partenerilor sai.

Dreptul de copyright pentru textele si imaginile existente pe acest site este detinut de EroriMedicale. Nici un material de pe acest site nu poate fi reprodus partial, integral sau modificat fara citarea sursei si permisiunea anterioara explicita, prin acord scris.

Reproducerea, copierea, multiplicarea, vinderea, revinderea sau exploatarea materialelor puse la dispozitie de EroriMedicale prin intermediul site-ului intr-un mod care violeaza legislatia romaneasca sau internationala in materie de drept de autor si proprietate intelectuala, implica raspunderea civila sau penala pentru astfel de actiuni.

Orice eventual litigiu in legatura cu acest site este de competenta instantelor de drept comun din Romania.

3. OBLIGATII CAND FURNIZATI CONTENT (sectiunea http://erorimedicale.ro/adauga-povestea-ta/)

– sa  furnizati date adevarate despre dumneavoastra asa cum va cere formularul

4. RESPONSABILITATEA UTILIZATORULUI

Ca Utilizator sunteti responsabil de propriile actiuni precum si de consecintele pe care acestea le pot avea, in urma publicarii materialelor pe care le incarcati, puneti la dispozitie in mod public pe site-ul www.erorimedicale.ro

Va obligati sa nu faceti urmatoarele lucruri

a) sa publicati material cu drept de autor, daca nu sunteti autorul sau daca nu aveti permisiunea autorului de a publica materialul respectiv

b) sa publicati materiale obscene, defaimatoare, de amenintare sau rauvoitoare fata de un alt utilizator, persoana fizica sau juridica

c) sa publicati o imagine sau o afirmatie explicit sexual

d) sa publicati materiale care contin virusi, viermi sau alte programe cu intentia de a distruge orice sistem sau informative

e) incarca, posta, difuza sau transmite in alt mod orice continut pentru care nu aveti dreptul legal de transmitere sau difuzare in orice conditii, sub orice sistem juridic, romanesc sau strain, relatii contractuale sau de incredere (cum sunt informatiile confidentiale, cele aflate sub drept de proprietate, aflate sau dezvaluite ca parte a relatiilor de serviciu sau aflate sub incidenta acordurilor de confidentialitate)

EroriMedicale actioneaza ca un factor pasiv in distributia online si publicarea informatiilor furnizate de catre utilizatori si nu are obligatia de a verifica in avans materialul publicat de catre Utilizatori. Daca i se solicita de catre un Utilizator, EroriMedicale poate investiga si verifica afirmatiile si poate hotari daca informatiile respective trebuie indepartat

EroriMedicale isi poate asuma actiuni sau masuri in privinta utilizatorului sau impotriva informatiilor inregistrate de catre acesta

5. REGULI DE UTILIZARE

Nu sunt permise:

a) copierea, multiplicarea, distribuirea, arhivarea sau pastrarea, prin orice mijloace, inclusiv electronice, magnetice sau computerizate, a materialelor si informatiilor existente pe acest site;

b) incercarea de a interveni, prin orice mijloace, in continutul acestui site, stergerea sau modificarea prin orice mijloace a materialelor si informatiilor publicate, sau incercarea de a actiona in acest scop;

c) incercarea de a interveni in functionarea serverelor de hosting sau in reteaua EroriMedicale prin orice mijloace, inclusiv atacarea acestora prin “flooding” sau “DOS”.

d) folosirea oricaror adrese de e-mail publicate prin intermediul site-ului pentru distribuirea lor pe liste de mailing sau pentru trimiterea de e-mailuri comerciale (“spamming”) sau pentru orice alt scop in afara de trimiterea de e-mailuri personale justificate, fara acordul scris al posesorilor acestor adrese.

Violarea oricarei dintre aceste reguli atrage dupa sine raspunderea civila sau penala. EroriMedicale va investiga faptele care implica asemenea incalcari, cooperand cu autoritatile pentru prevenirea sau impiedicarea unor astfel de incalcari.

6. DISPONIBILITATEA SERVICIULUI

EroriMedicale isi rezerva dreptul de a modifica sau de a intrerupe, temporar sau permanent, partial sau in totalitate, serviciile puse la dispozitie prin intermediul acestui site, cu sau fara o notificare prealabila.

EroriMedicale nu este raspunzator fata de utilizator, orice terta persoana fizica sau juridica sau institutie pentru modificarea, suspendarea sau intreruperea serviciilor disponibile prin intermediul site-ului.

EroriMedicale poate schimba in orice moment continutul si conditiile de folosire a site-ului. Noile conditii devin valabile in momentul in care au fost facute publice prin inscriere in acest site si nu au caracter retroactiv.

7. LIMITAREA RASPUNDERII

Daca se considera ca orice material pus la dispozitie pe site, postat de EroriMedicale, de catre terti sau utilizatori, violeaza drepturile de copyright sau orice alte drepturi, este necesara semnalarea acestei situatii la adresa admin@erorimedicale.ro

Toate sectiunile site-ului au content-ul provenit de la utilizatorii site-ului, raspunderea asupra continutului opiniilor revine in intregime autorilor acestora. EroriMedicale isi rezerva dreptul de a lasa o libera exprimare a utilizatorilor. EroriMedicale isi va rezerva dreptul de a nu va publica materiale in care sunt implicati minori sau materiale care nu au nimic in comun cu topicul site-ului

Pentru ca EroriMedicale este bazat pe content provenit de la “third party” (adica de la utilizatorii site-ului), EroriMedicale, in speta proprietarul site-ului nu este raspunzator pentru content-ul de pe site.

Deoarece identificarea utilizatorilor pe Internet este dificila, EroriMedicale nu confirma faptul ca fiecare utilizator este ceea ce se pretinde. Deoarece nu suntem si nu putem fi implicati in relatiile user-to-user sau nu putem controla comportamentul utilizatorilor EroriMedicale, in eventualitatea unei dispute cu unul sau mai multi utilizatori, EroriMedicale (prin agentii, administratorii si angajatii sai) este absolvit de orice raspundere sau despagubire (directa sau indirecta) de orice fel si de orice natura, cunoscuta sau necunoscuta, suspectata sau nu, dezvaluita sau nu, ivita in vreun mod care are legatura cu disputele

EroriMedicale nu are obligatia legala de a controla informatiile oferite de alti utilizatori, disponibile pe site. Informatiile altor persoane pot fi neplacute, vatamatoare sau inexacte

Materialul poate contine inexactitati sau greseli de scriere. EroriMedicale nu isi asuma veridicitatea si exactitatea materialului de pe site. Dumneavoastra luati cunostinta si sunteti de acord cu faptul ca sunteti singurul responsabil pentru forma, continutul sau exactitatea material continut sau plasat de dumneavoastra pe site.

EroriMedicale nu garanteaza implicit sau expres pentru continutul de orice fel al Site-ului sau pentru intreg continutul oferit de catre Utilizatori. EroriMedicale va face toate eforturile rezonabile pentru a asigura acuratetea si increderea in Site si va incerca sa corecteze erorile si omisiunile cat mai repede posibil. Administratorul Site-ului este absolvit de orice raspundere in ceea ce priveste opiniile exprimate de Utilizatori pe Site, inclusiv cu privire la calificativele acordate de acestia profesionistilor de pe Site, precum si in ce priveste corectitudinea si exactitatea acestora.

EroriMedicale nu ofera niciun fel de garantii sau raspundere pentru Continutul Site-ului si in nicio situatie nu poate fi facut raspunzator pentru acesta, pentru nicio pierdere sau prejudiciu ce ar putea rezulta in legatura cu acesta sau din utilizarea oricarei parte, secventa, modul al Continutului de pe Site sau din imposibilitatea utilizarii acestuia, indiferent de cauza acesteia ori din interpretarea eronata a oricaror prevederi ale Continutului Site-ului.

Utilizatorii inteleg si accepta ca orice servicii oferite prin intermediul Site-ului sunt oferite potrivit principiului “asa cum sunt”, “asa cum sunt disponibile”, iar Utilizatorii folosesc aceste servicii pe riscul lor. In consecinta, EroriMedicale nu poate fi tras la raspundere cu privire la orice informatii si date din Continutul Site-ului, inclusiv, dar nu numai cele referitoare la calificativele acordate profesionistilor de pe Site, precum si cu privire la alt efect juridic derivand din acestea.

Utilizatorii inteleg si accepta ca EroriMedicale este absolvit de orice raspundere in eventualitatea producerii oricarei opriri, intreruperi, ingreunari, disfunctionalitati sau erori in functionarea Site-ului, in situatia unei erori tehnice de orice fel sau oricaror erori in furnizarea Serviciului, precum si in orice situatie in care nu ar dovedi cert ca orice erori sau probleme de natura tehnica din cele mentionate mai sus se datoreaza in mod direct si exclusiv culpei grave a Administratorului Site-ului.

EroriMedicale este absolvit de orice raspundere pentru orice fel de daune directe, indirecte, incluzand dar fara a se limita la pierderi de profit, vad comercial sau alte pierderi intangibile, rezultate din utilizarea Serviciului de catre Utilizatorii Site-ului sau orice alt aspect in legatura cu Serviciul precum si din utilizarea Continutului Site-ului in orice mod sau orice efecte juridice derivand din aceasta.

Utilizatorii inteleg si accepta ca EroriMedicale este absolvit de orice raspundere pentru mesajele publicitare postate pe Site sau prin intermediul Serviciului, precum si pentru bunurile sau serviciile furnizate de catre autorii acestor mesaje publicitare.

In cazurile de forta majora, EroriMedicale si/sau operatorii, directorii, angajatii, sucursalele, filialele si reprezentantii sai, sunt exonerati total de raspundere. Cazurile de forta majora includ, dar nu se limiteaza la acestea: erori de functionare ale echipamentului tehnic al EroriMedicale, lipsa functionarii conexiunii la internet, lipsa functionarii conexiunilor de telefon, virusii informatici, atacurile informatice de orice fel si interferarea cu programe informatice malitioase, accesul neautorizat in sistemele Site-ului, erorile de operare, greva etc.

Utilizatorii sunt de acord sa protejeze, sa asigure si despagubeasca integral pe EroriMedicale si/sau pe operatorii, directorii, angajatii, sucursalele, filialele si reprezentantii sai de si impotriva oricaror cereri, pretentii, actiuni, impuneri, pierderi, daune, costuri (incluzand, fara niciun fel de limitare, onorariile avocatilor, expertilor si consultantilor sau executorilor, taxe judiciare, notariale sau de executare), cheltuieli, judecati, decizii, amenzi, regularizari sau alte obligatii rezultate sau relationate cu orice actiune a Utilizatorului in legatura cu utilizarea Serviciului sau orice alt aspect in legatura cu Serviciul, inclusiv in legatura cu opiniile exprimate cu privire la profesionistii de pe Site si in legatura cu calificativele acordate acestora.

8. CONFIDENTIALITATE SI DATE PERSONALE

Informatiile personale puse la dispozitia site-ului EroriMedicale pentru a putea primi sau utiliza unele servicii sunt protejate in conditiile legii Legea 677/2001.

EroriMedicale se obliga sa nu faca publica adresa de e-mail a utilizatorilor si sa nu o dezvaluie unei terte parti, daca aceasta nu se afla intre partenerii agreati in mod expres, in afara cazului in care acest lucru este necesar pentru a respecta legea si/sau procedurile judiciare. (EroriMedicale are adresa de mail  a utilizatorului de unde a fost procurat content-ul, iar email-ul utilizatorului si implicit dovada ca acel utilizator ne-a procurat content-ul va fi pus la indemana legii si organelor abilitate in caz ca va fi ceruta)

EroriMedicale nu-si asuma nici un fel de responsabilitate pentru situatiile in care utilizatorul isi publica adresa sau orice alte date personale, din proprie initiativa, intr-un mesaj public, pe oricare dintre paginile EroriMedicale.

Pe site-ul www.erorimedicale.ro pot fi prezente reclame si/sau legaturi catre pagini ale unor terte parti, inclusiv parteneri, furnizori de publicitate sau sponsori. Informatiile furnizate unor pagini externe nu se afla sub controlul EroriMedicale si orice publicare a unor date personale pe alte pagini de pe Internet se face pe propriul risc.

9. COMENTARII – POSTARI – Leave a Reply

Pe site-ul www.erorimedicale.ro nu se accepta spam-ul.  Daca un utilizator care a postat anterior va folosi nume diferite (Name) in cadrul editarii comentariului (Leave a Reply), dar va avea aceeasi adresa de IP, acestui utilizator nu ii vor fi postate comentariile pe site deoarece acestea vor fi considerate SPAM.

10. POSTAREA ARTICOLULUI – “Adauga Povestea ta”

Prin trimiterea unui articol catre site-ul EroriMedicale.ro prin intermediul paginii http://erorimedicale.ro/adauga-povestea-ta/, utilizatorul trebuie sa fie de acord cu termenii si conditiile site-ului EroriMedicale.ro. Utilizatorului ii sunt interzise injuriile la adresa altor utilizatori al acestui site sau la adresa medicilor in cadrul recenziei trimise. Daca intalnim injurii, jigniri, sau vocabular licentios in cadrul articolului, articolul nu va fii publicat. Articolul va fii pur informativ, astfel incat sa precizeze intamplarea prin care utilizatorul a trecut.

11. NUMELE SITE-ULUI

Numele site-ului: http://erorimedicale.ro, si anume: Erori Medicale, este denumirea oficiala a site-ului, scopul ei limitandu-se la functiile de identificare si branding. Intamplarile relatate de utilizatori prin intermediul paginii http://erorimedicale.ro/adauga-povestea-ta au caracter pur informativ si reprezinta un punct de vedere subiectiv al utilizatorului; nu constituie informatii verificate, cazuri de malpraxis demonstrat, decat daca din punct de vedere legal a fost demonstrat acest lucru, inainte sau dupa postarea intamplarii de catre utilizator, iar toata raspunderea cu privire la veridicitatea informatiilor prezentate ii apartine utilizatorului. Site-ul Erori Medicale nu are nici capacitatea, nici rolul de a verifica informatiile, ci doar de a le prezenta asa cum au fost furnizate.

12. MODIFICAREA PAGINII: “TERMENI SI CONDITII”. NULITATI

EroriMedicale are dreptul de a modifica oricand si in orice mod oricare dintre prevederile din Termeni si Conditii sau Termenii si Conditiile in intregime, fara nicio notificare prealabila si fara a fi obligat sa indeplineasca vreo alta formalitate fata de Utilizatori. Orice modificare va fi considerata ca fiind acceptata deplin si neconditionat de catre oricare dintre Utilizatori prin simpla utilizare sau accesare a oricarei facilitati oferite de Site sau de Serviciu ori prin accesarea Site-ului, intervenite oricand dupa operarea modificarii, iar neacceptarea oricarei modificari atrage obligatia respectivului Utilizator de a inceta de indata accesarea Site-ului si/sau utilizarea in orice mod a Serviciului.

Daca oricare prevedere din Termeni si Conditii va fi declarata nula, ilegala sau inaplicabila, prevederea respectiva va fi eliminata si inlocuita cu o alta prevedere in acelasi spirit, astfel incat Termenii si Conditiile sa produca in continuare efectele juridice avute in vedere initial. Nulitatea respectivei prevederi nu va afecta valabilitatea celorlalte clauze din Termeni si Conditii, acestea ramanand in vigoare si continuand sa isi produca efectele.